gelen yorumlardan sonra size tavsiyem:
- dengeli ve yeterli beslenmeyi öğrenin, protein tozuyla da uğraşmayın.
- spor yaparken alışma devresinde kendinizi gereksiz yere zorlamayın fakat hareketleri de doğru yapmayı öğrenin.
- spor yaparken hareketleri yarım yapmayın, hareketlerden çalmayın, gerçekten yapın.
- spor ve beslenme konusunda en başta kas yapmaya veya kilo alıp-vermeye odaklanmayın. bunun yerine kondüsyonunuzu öğrenip geliştirmeye odaklanın.
- özellikle ilk ay vücudunuzu, ihtiyaçlarınızı, sporu ve beslenmeyi dikkatle keşfedin.
- yaptığınız egzersizlere göre ve vücut kompozisyonunuza(ağırlığınıza ve yağ kas kompozisyonunuza göre, takriben) ne kadar kalori harcadığınızı ve buna göre kalori ihtiyacınızı öğrenin.
- imkanlarınız dahilinde olabildiğince işlenmemiş gıda tercih edin.
- doğru kaynakları belirlerken mükemmelliyetçi davranmayın veya milimetrik kalori/protein/yağ/karbohidrat hesaplarına ihtiyacınız yok.
- sporu ciddi ve disiplinli yapın fakat işkenceye dönüştürmeyin.
- beslenme konusunda disiplinli ve ciddi olun ve yine işkenceye dönüştürmeyin.
- sporu ve beslenmeyi bir hayat tarzı olarak uygulayın, dönemlik diyet ve spor alışkanlıkları yerine hayatınızın bir parçası haline getirin.
- beslenme konusunda zaman içerisinde göz kararı veya ölçüyle kalori saymaya da başlarsanız iyi olur. başta 1 yumurta ortalama kaç kaloridir veya sarısı beyazı kaçar kaloridir bilemeyebilirsiniz, internetten araştırın. zamanla göz kararıyla dahi kalori sayabilir hale gelebilirsiniz. 1 kaşık zeytinyağı, 1 bardak süt gibi ölçülere zamanla alışırsınız...
- sporun niteliği ve süresi de önemlidir. yani mesela yürürken ve koşarken kalp ritminizi takip etmek isteyebilirsiniz, kaç dakika ve kaç kilometre koştuğunuz da önemlidir.
- üzerinde çok durulmayan bir konudur fakat dinlenme de çok önemlidir.
daha da bir çok madde eklenebilir fakat benim son ekleyeceğim madde şudur:
- acele etmeyin. yukarıda belirttiğim gibi yaşam biçiminize entegre bir egzersiz ve beslenme düzeni oturtun. pratik olmayan, fazla özen gerektiren davranışlardan bir süre sonra bıkarsınız. pratik olmaya ve imkanlarınıza uygun davranışlar edinmeye bakın ki alışkanlık haline dönüşsün.
Bunlar için hem deneme yanılma hem de internetteki sonsuz kaynaklar size yardımcı olacaktır. Bir sorunuz varsa önce google'a yazın birkaç değişik kaynaktan okuyun. Tatmin olmazsanız o zaman sorun, araştırın. her zaman şüpheci olmakta fayda var.